top of page
KHW_Ansicht.jpg

KÖRNER HELLWEG  4
DORTMUND - KÖRNE

Residential building + underground parking

New building

LPH 1 - 4

© images by GSE 

In order to avoid a large structure and to accommodate the scale of the surrounding buildings, the building is divided into four components on the outside. The three components along the Körner Hellweg are each given saddle roofs, whereby these are set apart from one another by the different staggering and alignment of the building lines. The characteristic of the surroundings is continued through the eaves alignment of the roofs. This motif is reinforced by the raised central building, which thus encompasses the entire block and marks this town-planning location as the entrance to Dortmund Körne. The result is a small quarter square, which is surrounded more noticeably by the offset head buildings with their characteristic gables and also emphasizes the entrance of the house through the colonnade on the ground floor and creates an identity-creating address.

A subtle three-story low-rise building on Lippstädter Strasse in the north is deliberately withdrawn. It thus creates a distance between the main structure and the neighboring buildings and closes the building line to the adjoining northern hall building of the church by taking up the height of the eaves without detracting from its effect.

The building rests on a clinker plinth that extends all the way up to the parapet or the windows on the ground floor and only takes up the entire ground floor facade in the area of the colonnade and the entrance area and along Lippstädter Straße. The façades above are divided into two design areas, with the long sides of the respective components being given a solid and rather closed plastered façade, while the front sides and gables are much more open thanks to floor-to-ceiling windows and the outside areas with the side clinker panes and color-contrasting wall surfaces discontinue accordingly. In addition to these design aspects, the increased noise protection from the busy Körner Hellweg also plays an important role here. All windows are provided with external sun protection, which is primarily produced by sliding shutters on the street side.

The outdoor facilities on the street side are accessible to the public and can be viewed as an extension of the street space, which expands generously towards the square. The colonnade in front of the entrance marks the entrance to the building and creates a perceptible address. The back of the building is shaped by an open arcade, which picks up the street-side rhythm of the window structure.

The house is planned as a publicly funded residential building. It has a total of 27 residential units, which are divided into a coordinated apartment mix of 1/3 single apartments and 2/3 family apartments according to the apartment requirements determined in the quarter. The lowest apartment level will be designed as a mezzanine floor in order to give the residents privacy in the rooms facing the street.

bottom of page